Image
KUKA ÇİFTLİK | Sunday, December 24, 2023 | Çiftliğimiz

Kışın Zorlu Şartlarında Çiftlik Hayatı

Aralık ayı, Istrancalar’da soğuk ve sert hava koşullarının hakim olduğu bir dönemdir. Tabiri caiz ise Balkanlar’dan gelen soğuk hava dalgası Türkiye’ye girerken ilk bize uğrar. :) Ancak çiftlikteki hayvan bakımı hiçbir mevsimde durmaz. Özellikle kuzu doğumlarının yaşandığı aralık ayı fazlaca dikkat edilmesi gerekilen bir aydır.

Kuka Çiftlik olarak hayvanlarımızın refahı ve yaşam döngüleri bizim için en önemli konuların başında gelir. Bu sebeple özellikle kışın daha fazla özveri göstermeye ve hayvanlarımızın daha sağlıklı ve dayanıklı olması için gerekli şartları sağlamaya çalışırız.


Kuzu Doğumları

Aralık ayı Kuka Çiftlik’te kıvırcık kuzu doğumlarının yaşandığı aydır. Kuzular, doğdukları anda sert kış koşullarıyla tanışırlar. Çiftlikte, bu dönemde sık sık kar ve soğuk rüzgarlarla mücadele edilmesi gerekir. Çiftlik olarak bizler bu zorlu hava koşullarında sürülerimizi korumak ve yeni doğan kuzuların sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamak için ekstra önlemler almaktayız. Kuzu doğumları genellikle gece saatlerinde veya erken sabah saatlerinde gerçekleşir. Çiftçiler, bu dönemde sık sık ahırlarında nöbet tutarlar, doğuma yardımcı olur ve gerekli veteriner müdahalesini sağlarlar. Yetiştirici ve bakıcıların gündüzleri gecelerine karışır. Tek düşündükleri şey arka arkaya gelen doğumları karşılamaktır. Nadir de olsa kuzularını kabul etmeyen ya da ikiz - üçüz doğum olduğunda yetiştirici, süt annesi görevini üstlenir. Kuzuları emzirmek için sütü bol bir koyunu yakalar ve sütünden emzirir. Ve bunu her gün iki defa tekrarlar. Soğuk hava koşullarında ahır düzeni çok önemlidir. Yeterli yatak, koruma alanları ve uygun bir ısıtma sistemi sağlamak, kuzuların doğum sonrası ilk günlerinde rahat etmelerine yardımcı olur. Ahır içindeki sıcaklık, yeni doğan kuzuların vücut ısısını korumaları için gereklidir.


Ek Besleme ve Sağlık Kontrolleri

Kış aylarında yetersiz otlama nedeniyle hayvanların beslenmesine daha fazla dikkat edilir. Kuka Çiftlik olarak mera hayvancılığını uyguladığımız için kışın zorlu şartlarına ve sürülerdeki doğumlara göre her zaman tedbirli ilerlemenin önemini bilmekteyiz. Çünkü sadece yazın değil, kış aylarında da sürülerimizin doğal beslenmesi, kendi ortamlarında buldukları yiyeceklerle gelişimlerini sağlayabilmesi bizim için çok önemlidir. Her ihtimali değerlendirip kış ayları için de besinlerimiz, yedekleriz ve hayvanlarımızı takviye gıda, hormon gibi maddelerden uzak tutmaya çalışırız.


Çiftlikteki kış mevsimi, zorlu olabilir, ancak doğru planlama, dikkatli gözlem ve uygun önlemlerle hayvanlar sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyüyebilir. Aralık ayındaki kuzu doğumları, çiftlik hayatının kışın nasıl bir mücadele içerisinde olduğunu gösterirken, aynı zamanda bu mevsimin güzelliklerini ve doğanın bize sunduklarınızı da ortaya koymaktadır. Soğuk kış aylarında mücadele eden yetiştiriciler mayıs ayında baharın gelmesiyle binbir emekle yetiştirdikleri kuzuların gelişmesi ve etrafta dolaşmalarını izleyerek ödüllerini alırlar. Kuka Çiftlik olarak ilk günden beri bu bilinci hissediyor ve işimizi her mevsim saygı ve özveriyle sürdürebilmeyi önemsiyoruz. :)