Image
Kuka Çiftlik | Wednesday, March 30, 2022 | Çiftliğimiz

Kıvırcık Koyun Irkı

Kıvırcık Kuzu Eti Coğrafi işareti Şubat 2021 tarihinde Kırklareli iline verilerek tescillendi.

Kıvırcık koyun ırkının Trakya’da ki en saf olarak korunmuş sürüleri Kırklareli İlinde yer alan doğa harikası ISTRANCA DAĞLARI ve ormanlarında bulunmaktadır. Istranca ormanları, bitki çeşitliliği açısından son derece zengindir. Kıvırcık koyunlar, bu bölgede yılın büyük bir kısmında verimliliğini koruyan orman içi ve çevresi meralarda otlamakta, ormandaki ağaçların alçak yapraklarını ve dökülen meşe palamutları gibi başka şekilde kullanılmayacak ürünleri de değerlendirmektedirler. Kırklareli’nde doğanın sunduğu bu imkanlardan ve en özel otlardan beslenen, sularını içen Kıvırcık koyunlar, aldığı bu doğa zenginliğini ürünlerine yansıtmaktadırlar. Kırklareli Kıvırcık Kuzusu da bu zengin bitki örtüsünden faydalanan koyunların sütünü emerek yetişmektedir. Kırklareli Kıvırcık Kuzuları, anne sütünün yanı sıra bölgede yetiştirilen yemlerden ve havaların iyileşmesiyle, analarıyla birlikte meralardan da faydalanmaktadırlar. Ülkemizde en lezzetli ete sahip olduğu şeklinde ün salmış olan Kıvırcık Kuzu Eti, karkas ve et kalitesi bilimsel çalışmalarla rakamsal olarak ortaya konulmuştur. Irkın korunması ve ıslahı için gerekli çalışmalar devam etmektedir.

Bu çalışmalar neticesinde elde edilen sonuçlar kullanılarak Kırklareli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği adına 4.1.2018tarihinde yapılan başvuru ile “Kırklareli Kıvırcık Kuzu Eti” coğrafi işaretli ürün olarak T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından, 680 Numaralı MENŞE adı ile 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 18.02.2021 tarihinde tescil edilmiştir.


“Kıvırcık Irkının Islahı" Projesi”

“Halk Elinde Kıvırcık Irkının Islahı" projesi” Kırklareli ilinde Kırklareli il Tarım Müdürlüğü, Küçükbaş Hayvan Yetiştirici Birliği ve İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi koordinasyonunda 2011 yılında hayata geçmiş olup, kıvırcık ırkının doğal ortamında korunması, geliştirilmesi ve gen kaynaklarının korunmasını hedeflemektedir.

Yetiştiricilik ve ıslah çalışmaları projeye kayıtlı belli sayıda çiftlikte devlet kontrolünde devam etmektedir.

Proje, en değerli yerli hayvan ırklarımızdan olan Kıvırcık Irkı’nın devamı, damızlık koç ve koyun yetişmesi için çok önemlidir.


Kuka Çiftlik olarak “Kıvırcık Irkı Islah” Projesi kapsamında olup Elit Sürü Konumundayız.

Elit Sürü ne demektir?

Halk arasında İsmi Trakya Kıvırcık olarak geçse de Kıvırcık ırkının anavatanı Trakya’nın kuzey bölgesi olan Balkan da denilen Kırklareli ili Istranca Dağları’dır. 

Burada rakım yüksek iklim şartları kışın serttir. Kıvırcık koyun ırkı, buradaki iklim ve çevre şartlarına iyi adapte olmuş bir ırktır. Morfolojik özellikleri dış görünüşte vücut ve göğüs dar, bacaklar uzundur. Sırt hafif çukurdur. Baş, karın altı, bacaklar ve gerdan yapağısızdır. Erkekler öne doğru spiral boynuzlu, dişiler boynuzsuzdur. Kuyruk yağsız, uzun ve incedir. 

Islah Projesine kayıtlı sürülere periyodik testler yapılarak morfolojik özelliklerin gelişimi gözlemlenmektedir.

Ayrıca doğan kuzuların anne ve baba takibi yapılarak secere kayıtları tutulmaktadır. 

Kıvırcık ırkının genetik özelliklerini en iyi taşıyan sürülere “Elit Sürü” sertifikası verilmektedir. 


Kıvırcık Islah Projesi Nasıl Başladı

Kuka Çiftlik olarak hayvancılığa başladığımız dönemde Kıvırcık ırkının diğer ırklarla karıştırılması o kadar yoğundu ki kıvırcık ırkının ırksal özellikleri yoğun erozyona maruz kalmıştı. Irk saflığı yok olma noktasındaydı. O dönemde hayvancılık konusunun zorluklarını gördük, hayvancılığımızın değerlerini korumak adına bilinçli ve kurumsal hareket edilmesi gerektiğini düşünerek Küçükbaş Hayvan Yetiştiricileri Birliği seçimlerine girerek kazandık. Bu dönemde “Kıvırcık Irkının Halk Elinde Islahı ve Gen Kaynaklarının Korunması Projesi” ni hayata geçirdik.


Kuka Çiftlik olarak Kırklareli Kıvırcık Kuzu Islahı Projesi ile başlayan hikayemize biz nasıl devam ediyoruz? 


Istrancalar’ daki çiftliğimizde 15 yıldır küçükbaş ve büyükbaş ırklarımızın yetiştiriciliğini yapmaktayız.

Küçükbaşta kıvırcık koyunu ve tiftik keçisi, büyükbaşta Anadolu Mandası, yerli ırklar, melezler, charolois, simmental, limousine kültür ırklarının yetiştiriciliğini yapıyoruz. Çitliğimizde hayvancılık dallarının en zoru ama en değerlisi olan mera hayvancılığı uygulanıyor. 

Küçükbaş sürümüzün tamamı Kıvırcık Irkı’ndan oluşmakta, devlet kontrolündeki “Kıvırcık Irkı Islah Projesi” nde kapsamında olup, elit sürü konumundadır.

Hayvanlarımıza kesinlikle hormon takviyesi yapmıyoruz, antibiyotik tedavisindeki hayvanı kesime vermiyoruz. Suni tohumlama uygulamıyoruz, sürülerimiz doğal aşım yöntemiyle çoğalıyor. Hayvanlarımızın kışın tüketeceği yemi kendimiz ekip, biçip, balyalıyoruz. Tarımda suni gübre ve zirai ilaç kullanmıyoruz. Besideki hayvanlarımıza hazır fenni yem vermiyoruz. 

Her geçen gün damızlık niteliği daha iyiye giden, iklime ve meraya uyum sağlayan hayvanlarımızla daha kaliteli ve doğal ürünler sunmak için mücadelemizi devam ettiriyoruz.

Çiftliğimizin kendi et kaynağını kendimiz işleyerek ürünlerimizi en doğal ve sağlıklı şekilde tüketicilerimize ulaştırıyoruz. 

Kıvırcık Kuzu Eti paketli şekilde coğrafi işaret ve elit sürü damgası ile işletmemizde hazırlanmakta olup dükkanımızdan ve internet sitemizden temin edebilirsiniz. Dükkanımızda ayrıca diğer çiftlik ürünlerimizden et ve işlenmiş et ürünlerimizi, Istranca’nın meşe balı, doğal tereyağlar, olgunlaşmış beyaz peynirler ve eski kaşarlar, serbest gezen tavuk yumurtası, doğal soslar ve benzer ürünleri bulacaksınız. 

Ürünlerimizi menülerinde seçkin ürünlere yer vermeyi tercih eden işletmelere de sunmaktayız.